Ljubomir Micić: Kola za spasavanje

60,00 €

U knjizi Kola za spasavanje Ljubomir Micić se pokazuje kao podjednako intrigantan autor pjesničkog teksta i transformacije tog teksta u vizualno oblikovano djelo na tragu sličnih eksperimenata futurističke i dadaističke poezije.  

Upravo je aspekt višemedijskog umjetničkog djelovanja (kada se umjetnik beskompromisno prihvaća niza relevantnih zadataka: pisanja poezije, manifesta ili kritike, izrade slika i kolaža, opremanja knjiga i časopisa, uredničkog i izdavačkog posla, organizacije izložaba....) karakterističan za projekt utopijskih avangardi 20. stoljeća.  

Micićeva uloga ekscesnog i radikalnog umjetnika u kontekstu lokalne kulture još i danas izaziva polemičke reakcije, dok je njegov zenitistički projekt već ranije valoriziran unutar europskih avangardnih pokreta.

Lubomir Micić. (Sošice, 1895 – Kačarevo, 1971) Tvorac zenitizma, pjesnik, kritičar, romansijer, pamfletista i prevoditelj. Učio u Glini, Karlovcu i Zagrebu. Bio je glumac Osječkog kazališta, pjesmama se oglasio 1918. u vršačkom listu Izložba, 1919. objavio zbirku Ritmi mojih slutnji. 1921. pokrenuo časopis Zenit, internacionalnu reviju za umjetnost i kulturu i biblioteku Zenita. S Ivanom Gollom i Boškom Tokinom objavio Manifest zenitizma. Njegova knjiga Stotinu vam bogova zabranjena je 1922., a zatim se, kao drugo izdanje, pojavila pod nazivom Kola za spasavanje. 1922. boravio je u Münchenu i Berlinu, gdje je uspostavio plodnu suradnju s umjetnicima ekspresionističkog časopisa i galerije Der Sturm i sa ruskim anangardnim krugom (El Lissitzky, Erenburg, Archipenko i dr.). Organizirao je zenitističke večeri s predavanjima u Beogradu i Zagrebu 1923., Prvu Zenitovu međunarodnu izložbu nove umetnosti u Beogradu 1924. Nakon zabrane časopisa Zenit 1926. odlazi u Pariz i započinje vrlo plodnu književnu aktivnost, objavljujući na francuskom sve do 1936. godine.

Ex Yugoslavia (1910-1945) avant - garde covers. Constructivism Book Cover. Photomontage Book Covers.

Autor: Ljubomir Micić
Izdavač: Horetzky, Zagreb
Izdanje: posebno
Godina: 2008
Uvez: meki
Format: 17x24
Stranica: 24